Hva er Oud ? Og hvorfor er det så dyrt ? (Del 1/2)

De siste årene, spesielt med tanke på kommersiell parfymeri, har vi sett mye til ordet "Oud". Oud er en ingrediens som har blitt brukt i tradisjonell parfymeri i mange år.

Oud er en av de dyreste og mest ettertraktende ingrediensene i verden og har blitt brukt i århundrer i India, Sørøst-Asia og Midtøsten. I dag bruker mange, både nisje og kommersielle designerhus i vesten det som en base for å skape fantastiske dufter for menn og kvinner.

Det er derfor mange har sett sin favoritt designerparfyme hus lansere Oud baserte parfymer de siste årene. 

Men hva er egentlig Oud? 

Oud er avledet fra det tropiske Agar-treet og kan finnes naturlig voksende i Midtøsten, og det antas å ha sin opprinnelse i Assam, India.

Når agartreet blir smittet av en parasitt/mugg som kalles "phialophora parasitica", produserer treet en mørk og duftende harpiks for å beskytte seg selv. Det er harpiksen som blir en del av treet som er kilden til Oud. 

Hvorfor er Oud så dyrt?

Oud er duftende luksus! Agar-treet regnes som et av de dyreste tre sortene i verden, med det globale markedet angivelig verdt svimlende 55 - 75 milliarder kroner! Dessverre er det på grunn av sin høye etterspørsel erklært en potensiell truet art av CITES (the Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora). Så det dyrkes agar tre nå i andre områder av verden i et forsøk på å holde i tråd med etterspørselen. Så prisen er reflektert av etterspørsel og tilgjengelighet av ingrediensen. 

Del 1 - For deg som ønsker å begynne med Oud

Oud har en veldig varm og treaktig aroma. Den regnes som spesielt kraftig, så Oud-dufter er ikke for svakhjertet! Det sagt finnes det også dufter som ikke bruker Oud i samme mengder eller er blandet sammen med andre noter som gjør at den ikke oppleves så tung og kraftig. Derfor har vi 2 deler av dette blogginnlegget. Del 1 er for de som ønsker å starte med Oud dufter eller for de som liker Oud mer i bakgrunnen slik at den ikke oppleves så tung og kraftig.

Det er veldig ofte et naturlig steg å ta og nærmest helt opplagt å utforske Oud dufter etter å ha luktet og prøvd mye av de duftene som er lettere tilgjengelig i markedet. Det er ofte i denne kategorien folk finner sine mest spesielle og elskede dufter, noe utenom det vanlige. 

ENIGMA AOUD - POUR FEMME EAU DE PARFUM

Vi begynner med en fantastisk duft fra det prestisjefulle dufthuset Roja Parfums. Smule feminin lent duft som er basert på 2 av Roja Parfums mest kjente dufter, Enigma Pour Femme Parfum og Amber Aoud. Denne gir sensualiteten til Enigma Pour Femme Parfum med eksotismen til Aoud, for å skape en helt ny opplevelse.

En "Must Have" om du liker Enigma Pour Femme og Amber Aoud. Finnes også i Parfum versjon, om du er ute etter mer dybde og varighet.  

OUD AQUILARIA

Neste på lista er fra OmanLuxury, et dufthus som kommer til å gå langt. De har kun jobbet med  A+ parfymører for sine dufter. Når det gjelder Oud Aquilaria, så er personen bak denne duften, Dominique Ropionen - Et veldig kjent navn fra parfyme industrien.

Oud Aquilaria åpner opp med en frisk eplenote som i seg selv er meget unik i en Oud duft. Eplenoten får støtte fra delikate innslag av rosa pepper, rosmarin. Oud akkorden i denne duften gir en forførende kvalitet som er også på grunn av noter som patchouli og amber. Dette er en unisex duft og meget fin som både er unik og gir en fin start på Oud baserte dufter.  

OUD NOIR INTENSE

Fragrance du Bois er kjent for sine kvalitetsdufter og har en bred portefølje av dufter. Alt fra lette dufter, til tunge og komplekse dufter og ikke minst Attar oljer. 

Oud Noir Intense er en duft som åpner opp med nærmest en såpeaktig frisk og ren akkord (mulig det er kombinasjonen av Bergamot og Kardemomme) som etter noen minutter blir mer floral og tre noter skinner igjennom. Oud noten som er brukt her er veldig elegant som sammen de andre notene i basen gjør denne duften til en perfekt unisex duft.

ITRUK

Fra det kjente italienske dufthuset Bois 1920, har vi tatt frem Itruk som er en Oud duft som har en del røykelse samt mange andre unike noter.

 

Om du ønsker en Oud duft som har en del røykelse og andre orientalske noter, uten at Oud blir for dominerende, kan dette være den perfekte duften. Duften har fremdeles den italienske stilen som mange elsker, og siden den er en del røykelse i denne duften så lener den seg noe mer maskulint. Men om det er damer der ute som liker røykelse, så er dette en fantastisk duft. 

PARISIAN OUD

Om du skal ha en den mest luksuriøse duften fra denne lista, med tanke på at du liker Oud brukt på den "vestlige måten" som nettopp denne duften har fokus på, så er dette den perfekte duften.

Med den "vestlige måten", har ikke Oud den veldige tunge eller skarpe karakteristikken som noen ganger de mest østlige oud duftene har. Den er kompleks og gir mange unike sider av seg helt fra begynnelsen av duften til slutten, som kanskje er den mest unike og fantastiske.   

ROSENDO MATEU #4

Nå begynner duftene å bli mer Oud dominerende i forhold til de som er valgt ut i denne lista. For de som ønsker å prøve dufter med mer punch av den fantastiske noten bør ta en nærmere titt på disse 4 duftene.

Rosendo Mateu sin #4 har noter som Safran, vanilje og Oud. En søt krydret Oud duft. 

 

Her merkes den nærmeste kremete Oud noten som gjør at denne duften er en fin start på dufter som har mer av den østlige Oud karakteristikken. Veldig fornuftig priset duft som også er enklere å forstå siden den ikke er like kompleks som noen av de andre duftene på den lista.

AMBER AOUD PARFUM

Roja Parfums, mest kjente og ikoniske Oud baserte duft kunne vi ikke unnlate fra denne lista. Amber Aoud er en "Must Have" om du i det hele tatt liker noten av Oud.

 

Her finner du den i en søt form på grunn av Amber noten som også finnes i denne duften, sammen med mange andre noter som gjør både duften kompleks og veldig interessant. En unisex duft som er trolig elsket blant nisje duft interesserte. Denne kommer i både 100ml og 30ml.

INDUSTRIA

Memoize London som er kjent for sine høyt konsentrerte og komplekse dufter, har vi valgt ut Industria som er noe tyngre enn de andre duftene på lista, samt har den litt mer tradisjonelle rose og Oud kombinasjonen. 

 

En veldig balansert duft som passer godt for de som liker mer krutt i duften sin. Om du ser etter en enda mørkere utgave, som har mer dybde og orientalske noter så anbefales duften ERA fra samme dufthuset.

SHOUQ

Vi måtte ha med en østlig duft i denne lista. Dette fordi det er de som har jobbet med Oud lengst og muligens kan dette best. Vi har valgt en nydelig duft fra Jazeel Parfumes.

For å være en østlig duft, så passer den meget fint i denne lista, siden den er veldig avrundet og har ingen skarpe noter i seg. Oud i denne duften er heller ikke over dominert som man noen ganger finner i slike østlige dufter. Om du vil ta en titt nærmere på den østlige verden. Så er dette den perfekte duften å starte med. 

Om du likte lista, så kan dere glede dere til Del 2 - Som tar for seg mer komplekse og tyngre Oud baserte dufter.  


Skriv kommentar

Legg merke til at kommentarer må bli godkjent før de blir publisert

Dette nettstedet er beskyttet av reCAPTCHA, og Googles personvernerklæring og vilkår for bruk gjelder.